2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Zapomenuté heslo › Dhal - Indická čočka

Název Množství a jednotka
červená čočka 350 g
rajče 4 ks
cibule červená 1 ks
mrkev 1 ks
zázvor čerstvý 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: indická
Příprava: 15 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)


Červená čočka je taková vděčná luštěnina. Oni ti asiaté moc dobře ví, co je dobré, zdravé, a proč se tedy často dožívají tak vysokého věku :-). Červená čočka je bezvadná v tom, že nenadýmá, nemusí se namáčet, je velmi rychle (zhruba do čtvrt hodinky) uvařená a její příprava je obvykle velmi snadná. Navíc je výborným zdrojem bílkovin, obsahuje železo, vitamín B6, zinek, selen a fosfor. A v neposlední řadě je vhodná i při snižování váhy. Když se uvaří, je z ní sice taková nevzhledná kaše, ale chuťově je vážně moc dobrá. Ochutnejte třeba typický indický pokrm z červené čočky - Dhal.



Postup
Červenou čočku zalijeme studenou vodou a uvaříme téměř doměkka. Rajčata nařízneme křížem, vložíme do vroucí vody a po minutě oloupeme. V hlubší pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, promícháme a jakmile začne mrkev žloutnout a česnek vonět, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, zarovnanou lžičku kurkumy, podlijeme vývarem a dusíme asi deset minut. Uvařenou čočku scedíme, přidáme do pánve, směs osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný kousek zázvoru. Povaříme, až je čočka měkká a tekutina téměř vyvařená. Podáváme s celozrnným chlebem, bagetou, s rýží nebo jíme jen tak.

Tip:
Naprosto stejně se připravuje podle tohoto receptu i polévka, jen přidáme více vývaru podle potřeby.
Do pokrmu můžeme přidat chilli pastu podle chuti.


 


RECEPTY

Jehněčí eintopf

Postup: Fazole namočíme den předem do studené vody a necháme přes noc. Jehněčí maso... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketový nákyp

Postup: Tři středně velké cukety (asi 650 - 700g) nastrouháme nahrubo do větší mísy -... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové v paprikách a rajčatech

Postup: vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme a oparikujeme (můžeme i pálivou... zobrazit recept

RECEPTY

Maminčin jablkový závin 1

Postup: Na vál prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, cukr, vejce a... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové košíčky z tlapkového těsta

Postup: Na vál si navážíme všechny sypké přísady. Hřebíček pomeleme v mlýnku nebo... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...